Resim, çocuğun iç dünyasını dışarı yansıtan bir iletişim aracıdır. Resim, çocuğun dışarı yansıtamadığı duygularının dilidir. Resim, çocuğun kişilerarası iletişim, sorun çözme becerisini yansıtır.
Çocuk resimleri davranışsal, psikolojik ve fizyolojik gelişmeleri izlemek açısından önemli bir veri olarak değerlendirilmektedir
Kısaca resim çocuğu tanımamızı, neler hissettiğini, neler yaşadığını, duygularını düşüncelerini, aileye ve sosyal çevreye bakış açısı hakkında konusunda bize oldukça önemli ipuçları verir.
Çocuk Resimleri Analizi Ve Psikolojik Resim Testleri Eğitimin Amacı; çocuğun çizmiş olduğu resim aracılığıyla çocuğu tanımak, anlamak ve duygu ve düşünceleri hakkında bilgi sahibi olmaktır.
Çocukların serbest çizmiş oldukları resimler, iç dünyalarını yansıtıyor olması sebebiyle iyi analiz edildiklerinde çocuklar ve onların gelişimleri hakkında önemli bilgileri sahip oluruz.
Çocuk Resimleri Analizi Ve Psikolojik Resim Testleri Eğitimi ile çocuğun çizmiş olduğu resimleri, projektif testler aracılıyla değerlendirme ve analiz edebilme beceriniz gelişecektir.
Çocukların çizmiş oldukları resimleri “resim” deyip geçmemek gerekir. Çocuklar çizmiş oldukları resimler aracılıyla bize birçok şey anlatırlar.
Örneğin; bazı çocuklar aile üyelerini düz bir çizgi üzerine çizer, bazı çocuklar sayfayı ortadan ikiye bölmüşçesine sağ tarafa bir aile üyesini, sol tarafa diğer aile üyesini, kendisini ortaya ya da hiç çizemeyebilir. Resim orta kısmına ev ağaç gibi bir figür yerleştirebilir. Aslında çizilen her bir figür, çizgiler, nesneler bize birçok şey anlatır yeter ki iyi bir gözlemci, analist ve yorumcu iseniz,
Çocuk Resimleri Analizi Ve Psikolojik Resim Testleri Eğitimi sayesinde, çocukların çizmiş oldukları resimlerin, kâğıda yerleştirme şekline göre, sayfayı kullanış biçimine göre, yer yön şekline, mekân perspektif, orantı, renkler, realizm açısından, resmin içeriğine göre ve birçok resim özellikleri sayesinde bir resmi analiz ediyor olacaksınız.
– Çocuk Resmi Gelişim Dönemleri
– Karalama Dönemi (2-4 Yaş)
– Şema Öncesi Dönem (4-7 Yaş)
– Şematik Dönem (7-9 Yaş)
– Gerçekçilik (Gruplaşma) Dönemi (9-12 Yaş)
– Görünürde Doğalcılık Dönemi (12-14 Yaş)
– Çocuk Resimlerinin Özellikleri
– Saydamlık
– Realizm
– Tekrar ve Simetri
– Orantı
– Espri
– Kurallara Uygun Resim
– Çocuk Resminde Simgesellik
– Tip
– Çocuk Resminde İçerik
– Çocuk Resminde Renk
– Renlerin Psikolojik Anlamı ve Yorumu
– Kâğıtta Yer ve Yön Seçimi
– Çizimlerde Detay Figürlerin Anlamı
– İnsan Figürünün Detayları ve Anlamları
– Çocuk Çizimlerinde Evin ve Çevresinin Anlamı
– Çocuk Resimlerinin Genel Olarak Yorumlanmasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
– Çocuğun Resim Etkinliği Karşısında Anne Baba ve Okulun Rolü Ne Olmalıdır?
– Çocuk Resmi Değerlendirme Testleri
– Bir İnsan Çiz Testi
– Goodenough – Harris Bir İnsan Çiz Testi
– Bir Adam Çiz Testi
– Aile Resmi Testi
– Hayali Hayvan Çiz Testi
– Ev-Ağaç-İnsan
– Hayvan Ailesi Çiz Testi
Çocuk Resimleri Analizi Ve Psikolojik Resim Testleri Eğitimi’ne katılarak, Başkent Üniversitesi onaylı sertifika almaya hak kazanan katılımcılar,
Anaokulları kreşlerde,
Psikolojik danışmanlık merkezlerinde,
Aile danışma merkezlerinde,
Özel eğitim merkezlerinde,
Hastane gibi kurumlarda bu eğitim ve sertifikayı kullanarak resimler aracılıyla çocuğu tanımaya, anlamaya, yorumlama bilgi ve beceriye sahip olur.
Çocuk Resimleri Analizi Ve Psikolojik Resim Testleri Sertifika Eğitimi, kişilerin olaylara ve çocuklara bakış açısını değiştirir. Bu eğitimi alan kişiler çocuklarla daha kolay bir şekilde iletişim kurarak onların duygu ve düşüncelerini daha kolay bir şekilde anlar.